Please Wait...

Емоционалното хранене

юли 05 2021

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Често ли ти се случва да се уловиш, че ядеш нещо, без да си гладен? Или да осъзнаваш, че имаш храна в устата си, когато си притеснен? А случайно да забравяш да се храниш през деня, за да наваксаш след това на вечеря? Ако си си отговорил с „Да“ на някой от въпросите, тази статия е точно за теб. Що е то емоционалното хранене и какво да го правим?

Хранене и ежедневие

Съвременните хора, бързайки да се справят с ежедневието си, все по- рядко обръщат внимание на здравословния режим на живот, докато не се сблъскат със здравословен проблем. Единия аспект на добрата хигиена на живот е именно храненето. Храненето е особен процес в живота ни. То е първата ни осезаема връзка със света и с най- близките ни. Въз основа на кърменето се създава най- здравата и емоционална връзка в човечкия живот, тази с майката. Храненето е вроден процес. Всички живи същества се хранят. При човека този процес е издигнат до носи на само засищане и поддържане на физиологичните нужди. Храненето носи удоволствие и общуване, топлина, контрол… Именно за това наблюдаваме феноменът на емоционалното хранене.

Хранене и стрес

Тревожните и стресогенни ситуации чисто хормонално влиаят на процесът по хранене. Когато организма ни е подложен на стрес, той е устроен така, че да изхвърли излишната храна, да пренасочи усилията, определени за храносмилане към животоспасяващи действия. Именно за това ни се случва да говорим за „нервен стомах“, който е спътник на съвременния човек. Най- общо казано по време на стрес не се храним нормално, но след това гледаме да си наваксаме пропуснатото. Това е позната ситуация. Дори вече има формулиран хранителен режим, адаптиран към този житейски ритъм. Войнската диета не напразно носи точно това име – воините ядат, когато не са в битка.

Хранене и емоция

Друг аспект на емоционалното хранене е, когато постоянно има нещо в усата. Обикновено желанието да се яде е свързано с естественото усещане за спокойствие, топлина и удовлетвореност. Това са думи, които повечето хора свързват и с майката, с грижата, със сигурността. Хранейки се, когато са тревожни, хората дават сами на себе си майчината грижа и ласка. Това, разбира се, когато се изплъзне от контрол, води до затлъстяване и здравословни проблеми. Всъщност повечето здравословни режими на хранене препоръчват подобен ритъм – „на често и по малко“. Ако емоционалното хранене се държи под око и се контролира, би могло да се впише в здравосоловен режим.

Ето няколко прости правила, които помагат в моменти на емоционално хранене.

Осъзнаване

Излкючително важно е човек да осъзнае емоцията, която го подтиква към емоционално хранене. От къде идва и защо. Често нишките на подобно поведение може да се проследят назад в житейската история. За това е добре да се работи с терапевт, който да придружава осъзнаването на проблема и преодоляването му.

Партньорство

Когато се целим в здравословен режим е добре да обръщаме внимание не само на храната, но и на движението. А какъв по- добър начин да спортуваш с приятел, който да споделя приятната емоция от постигането на добри резултати?

Избор

Да си здрав и уравновесен е въпрос на личен избор. Човек сам трява да реши да си помогне. Това е най- важния избор, свързан с емоционалното хранене. След това е далеч по- лесно да избереш подходящ режим на хранене. Да се спреш на подходящ спорт, който да ти носи усмивка и удовлетворение. Да решиш да потърсиш помощ, за да си по- здрав и щастлив.

 

Отговор

Delivered by