Please Wait...

Какво да очаквам, когато потърся психолог?

дек. 11 2019

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Все по- често се случва да се събуждате с една особена несигурност, която изпълва дните ви. Не знаете какво се случва с вътрешния ви свят, тичате от един ангажимент към друг, накрая на деня бързате да не закъснеете за фитнес или йога клас, защото сте съвременни хора и искате да живеете балансирано и пълноценно… И някъде между всички тези минутки от денонощието се промъква това, че не сте щастливи, че ви липсва мотивация, че нямате вдъхновение, че не се чувствате добре. Това са едни от първите сигнали, с които вътрешното ви Аз се опитва да сигнализира, че нещо не е наред. Може би на някои от вас им е хрумвало да се обърнат към специалист, може би не е.

 

Въпросите, които си задаваме?

На тези, на които тази идея им е минавала, вероятно са им хрумвали въпросите Какво ми има? Луд/ луда ли съм? Ако отида на психолог какво ли ще ми открият? Какво ли ще си кажат близките ми, ако разберат, че ходя на психолог? Всички тези въпроси ни показват единствено и само страхът ни от неизвестността, която ни чака в кабинета на психолога. Ни повече, ни по- малко.

Психичното страдание, депресиите, паник атаките са трудни за понасяне сами по себе си, че да си добавяме към тях и неудобството от мнението на околните, нали? Повечето хора предпочитат да неглижират притесненията си и да се опитат да продължат сами, но доста често все пак стигат до нуждата от психологическа подкрепа.

Тогава събират цялата си смелост, отиват на психиатър, там им дават хапчета и ги пращат „по живо, по здраво“ да се борят със себе си. Трябва да призная, че повечето психиатри съветват пациентите си да потърсят форма на терапия, която да съпътства медикаментозното лечение. И това не е случайно.

Лекарствата само успокояват проблема, но терапията е тази, която го решава. Хората, които стигат до кабинета на психолога, дори и без консултация с психиатър обикновено са изненадани. Противно на очакванията им там не ги изследват, а ги приемат с разбиране и ги изслушват.

 

Какво се случва в действителност?

Та, какво да очаквате, когато се обърнете за помощ и подкрепа към специалист от пси средите?

  • Гостоприемство и доброжелателност
  • Свобода да споделиш всичко, което желаеш по начина, по който желаеш
  • Подкрепа и липса на осъждане
  • Вяра в собствените ти възможности
Какво да търсим?

Методите на работа са различни в зависимост от специалистът, към който изберете да се обърнете. Има различни школи, и варианти. В България можете да попаднете на когнитивно- поведенчески терапевти, гещалт терапии, психодрама, психоанализа, позитивна терапия, краткосрочни методи на терапия и т.н. Всъщност това, което е много важно и основно е вие да се чувствате добре с човека, при който отивате да споделите себе си.

Разбира се, всеки метод има своите предимства, но вие се познавате по- добре от всеки друг и само вие знаете кое е най- добро за вас самите. Вслушаите се в себе си и изберете това, което ще донесе повече спокойствие у вас. Така специалистът, който ще ви придружава ще го прави най- адекватно, отговорите на въпросите, които си за давате ще дойдат най- ефективно, психичния ви баланс ще се възстанови най- бързо.

Коментари 2

Отговор

Delivered by