Please Wait...

Тревожност? Как да се освободим от нея?

ян. 12 2021

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Тревожността е нормално човешко състояние, но за някои хора това е сериозен проблем, който засяга тяхното ежедневие. Оплакванията от болки в гърдите или кошмари нощем, страх от напускане сам на дома си и т.н. са сиггнал за вероятно тревожно разстройство. Обичайните симптоми на тревожност включват чувства на неспокойство, безсилие, паника, отпадналост и умора, а също така и сърцебиене, забързано дишане, потене, треперене на тялото.

Различните видове тревожни разстройства имат специфична симптоматика,  но при всички хората споделят за чувство на изключително силен, ирационален страх. За да се подобри такова състояние може да се прибегне до лекарства, психотерапия или и двете.

Що е тревожност?

Най-общо, тревожността е страх, осъзнат или не, от предстоящо събитие. Тревожните състояния са широка тема, която няма как да бъде обхваната в няколко реда. Чисто физически, тревожността се изразява в повишаване на сърдечната честота и дори може да доведе до инфаркт. Проблемите с концентрацията на работното място, трудности със съня и подобноите им също са сред спектъра от тревожни симптоми.

Тревогата всъщност е сред физическите и емоционални реакции на човешкия организъм спрямо фактори, възприемани като заплаха. В съвремието ни, обезопасено от постоянни преки заплахи за живота ни, най-често иде реч за малки неща, които създават напрежение в живота ни, придружени с усещането, че „времето не стига”. В случай, че тревожното състояние, което се преживява не е хронично можете да опитате да го туширате с няколко прости практики.

Достатъчно сън

Недостатъчният сън води до много последствия. Вреди на физическото здраве, на мотивацията и работоспособността на човек. Липсата му предизвиква тревожните състояния. И в един момент кръгът се затваря – недостатъчното сън води до тревожност, а тревожността пречи на съня да дойде. Следването на дневен режим, който да осигурява достатъчно почивка, оказва голям ефект върху нивата на тревожност.

Хранете се здравословно!

Преяждането и прекаляването с вредна храна не влиаят добре на нивата на тревожност. Здравословното хранене, смяната на бързите въглехидрати с пълнозърнести, например, са крачка в правилната посока. Доказано е, че омега-3 мастните киселини намаляват нивата на тревожност. Пълнозърнестите въглехидрати регулират нивата на серотонин – невротрансмитер, поззнат още като хормон на щастието, който ни помага да се чувстваме добре.

Дишайте!

Обръщайте внимание на начина, по който дишате. Плиткото, учестено дишане праща сигнали до тялото, че нещо не е наред и то реагира с повишаване на тревожността. Опитвайте се да дишате дълбоко, с цели гърди. Следете пътя на въздуха през тялото ви. Подобни упражнения ще помогнат в моментите на повишена тревожност.

Движете се!

Телата ни са създадени да се движат. Обездвижването, освен че се отразява зле на цялостното ни физическо състояние, влияе негативно и на психическото ни такова. Пониженото самочувствие, депресивните състояния, високите нива на тревожност, апатичността са само част от негативните последици от обездвижването. Така че – движете се! Дори леката разходка в почивките между работните ангажименти ще се отразят благотворно на общото ви състояние.

Усмивката!

Опитайте се да изпъдите лошите мисли за бъдещато от съзнанието си. Звучи лесно отстрани, и в действителност не е и трудно. Ако ви сполети негативна мисъл я посрещнете и се опитайте да я обърнете в позитивна. Мислете си за хубавите неща, които ви предстоят – среща с приятел, разходка, успех в службата, усмивката на любим човек. Ще се изненадате колко в повече са добрите неща в живота ви, в сравнение с не чак толкова приятните. Смехът също значително намалява усещането за тревожност. Опитвайте се упорито да сте  усмихнат човек. Усмихвайте се на всичко!

Подредете!

Безпорядъкът в дома и на работното ви място, може да ви накарат да чувствате, че работата ви и ангажиментите ви са безкрайни. Опитвайте да поддържате в удобен за вас ред работното си място и от дома си. Редът успокоява мислите и ще ги насочи в по-рационална посока. Звучи странно, но си заслужава да опитате.

Благодарете!

С простият акт на благодарене помагате на мисълта си да осъзнае и оцени позитивното, което влиза в живота ви. А това е най- ефективното противодействие на тревожността. Щом има за какво да благодарите, значи всичко е наред. 🙂

Време за себе си

Позволявайте си да отделяте себе си – изключете телефона си, оставяйте на страна телевизията и интернет, големите групи от хора и всичко, което усещате, че ви носи напрежение. Ако успявате поне веднъж на ден да си подарявате своите 30 минути спокойствие, ще държите тревожността поне на една ръка разстояние от себе си.

Ако все пак продължавате да изпитвате тревожни усещания е добре да потърсите консултация с психолог. А с него заедно ще изработите най- добрата за вас стратегия за справяне с тревожността.

Коментари 1

Отговор

Delivered by