Please Wait...

Адаптацията към детска градина

окт. 15 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Тръгването на детска градина е важен етап в живота на детето ви и на семейството като цяло. Променя се ежедневния ритъм и това не винаги се случва лесно, плавно и приятно, както ни се иска. Днес ще ви дам няколко полезни идеи, които могат да ви помогнат за адаптацията към детска градина.

Правилата са си правила!

Ако вкъщи се подкрепят същите правила, каквито са приети в градината, за детето ви ще е много по- лесно да се впише в новата социална среда. А тези правила не са много по- различни наистина – да се подреждат играчките след игра, да се храни на масата, да се пази чисто, да не се удрят и обиждат останалите. Хубаво е да се преговарят тези правила в къщи, за да може детето да ги прилага редовно и в градината, тъй като децата имат невероятното умение да се промъкват покрай правилата. Давайте добър личен пример! Това работи безпогрешно!

Раздялата е възможна!

Физическата раздяла е може би най- голямото предизвикателство, пред което се изправят родителите и децата на прага на детската градина. Най- лесно е да се започне с кратки раздели за по час- два и постепенно да се удължава времето за раздяла. Важно е да обясните на детето си къде ще отидете за това време и защо – „Отивам на пазар, защото трябва да купя хляб“, например. Когато започнете с ходенето на детска градина, продължете с рутината на този тип раздели. „Ти отиваш на градина, аз отивам на работа, довечера ще се видим и ще си разкажем как ни е минал деня.“ Забавянето, колебанието, съмнението, подхранват тревожността на детето ви, а и вашата собствена. 

Ритуал за раздяла

Ритуалите създават ритъм и очакваемост в дните. Бихте могли да създадете такъв ваш, личен ритуал на раздяла. Паркирайте колата на 5 минути от детската градина и повървете пеша, хванати за ръка с детето си, например. Това ще ви спести нервите по трудното паркиране около входа, ще ви даде още няколко минутки заедно, ще ви позволи да създадете приятно настроение както за вас, така и за детето ви. Специалната целувка на мама, тайното гушване на тати са си само ваши, тайни ритуали и ще дадат на детето ви сигурността и спокойствието, че ви има и довечера ще бъдете пак заедно.

Запознайте се с детската градина!

Преди да тръгне детето ви на детска градина направете обиколка на двора й. Влезте, поговорете с персонала. Запознайте го с обстановката. Помолете да видите заедно детската площадка, на която ще играят, помещението, в което ще се хранят и спят. Огледайте се и покажете на детето си от коя посока може да ви очаква, когато идвате да го вземете.

Нещото мое – така наречения „преходен обект“

Добре е през първите дни детето да взема със себе си любима играчка. В много градини не позволяват да се внася такава, но все пак питайте! Ако и при вас случая е такъв, позволете на детето си да вземе дребна ваша вещ, която да носи в джоба си и да му харесва. Шала на мама, ключодържателя от колата на тате… Бъдете изобретателни! Така детето символично носи част от дома си в джоба си и това му дава малкото сигурност, която му е необходима в адаптирането към детската градина.

Бъдете постоянни!

Постарайте се да сте максимално спокойни и постоянни в изпращането на детска градина. Детето ви усеща тревогата ви и започва да я изпитва. Плачът му е естествена реакция пред непознатото и колкото и да ви се иска да си го вземете обратно в къщи не се поддавайте! Веднъж успяло да ви повлиае по този начин е много вероятно детето да го практикува и за напред, а това ще усложни адаптацията му допълнително.

Доверие и усмивка!

Имайте доверие на персонала на детската градина. Все пак това са специалисти с дългогодишен опит и са ваши съюзници. Работете заедно и с позитивизъм, за да може детето ви да се чувства добре, а вие да сте спокойни в дните си.

Все пак, не винаги адаптацията към детската градина се получава. В случай, че имате нужда от допълнителна подкрепа и съвет можете да потърсите консултация от детски психолог.

Тук можете да откриете още идеи за адаптацията на детето ви в детска градина и не само!

Отговор

Delivered by