Please Wait...

Кога идва очакваното подобрение от срещите с психолог?

ное. 20 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В живота на всеки човек настъпва момент, в който му е трудно да се ориентира към решение на ситуация, изпада в емоционален дисбаланс, житейски събития го притискат. В такива моменти на криза хората се обръщат към психолог за помощ и подкрепа, за да намерят най- доброто решение за себе си в конкретни ситуации. В проблематични моменти хората търсят бързо решение на ситуацията и това е напълно нормално. Но кога човек да очаква подобрение в психичното си състояние след като се е обърнал към психолог? От какво зависи подобрението? Колко време отнема решението на проблемите? Отговорът е „Зависи“.

Какво представлява консултацията с психолог?

Консултациите с психолог представляват разговори в определено време и с определено времетраене. Обикновено специалистът определя времетраенето и честотата на срещите в зависимост от потребностите на човека, който идва за консултация. Часът и денят на срещите се определят от двамата. При продължително консултиране, терапия, психоанализа е важно да има регулярност и фиксиране на сесиите. Това създава ритъм и очакване, които допринасят за ефективността на процесите, които текат в динамиката на психологическите консултации. А от там и до по- бързото подобряване на психичното състояние на човек.

От какво зависи темпа на подобрение?

Колко бързо, до каква степен и как ще се подобри психичното състояние на човек зависи до голяма степен от него самия. Разбира се вида на проблема също влиае на подобрението. Има по- сложни случаи, които изискват намесата на няколко специалисти, особено в случаите с деца. Често пъти се налагат консултации с детски неролог, логопед, детски психиатър, ерготерапевт… А това отнема време. И много усилия и търпение и от родителите, и от специалистите. Извън тези чисто прагматични обстоятелства, съществува и така нареченият трансфер или пренос със специалиста. Преносът е изключително важна част от психологическата работа и определя до голяма степен бързото подобрение на психичното състояние. Това е доверителната връзка, която свързва психолога, терапевта или аналитика с човека, дошъл за подкрепа. Съществуват различни видове пренос, интензивността им също е различна. Това е нещо, което зависи от несъзнаваното на клиента. Специалистът ги разпознава и ориентира работата си съответно тях.

Колко време отнема подобрението?

Това е много специфично и строго индивидуално. Все пак хората не са машини, на които майстора им завива болтчетата и всичко е наред. Психичното страдание не е настинка, за която да пием лекарства и тя да премине за срок от 7 дни. Всеки човек има строго специфични индивидуалност, характер, начин на емоционално свързване с останалите хора. Житейският път и събитията, които хората преживяват им влиаят по много индивидуален начин. Именно за това е почти невъзможно да се даде срок на работата с психолог, терапевт или психоаналитик. Специалистът подхожда много персонално към всеки субект, вниква в психичните и житейски процеси на всеки един, без да обобощава и да работи на принципа „това е същото като онова“.

Какво да очаквате, когато се обърнете към психолог можете да прочетете тук.

Как да подпомогнем по- бързото подобрение на психичното си състояние?

На първо място не бързайте! Дайте време както на себе си, така и на специалиста, към който сте се обърнали. Доверието се изгражда трудно, а това е един от основните инструменти на психолозите.

Бъдете откровени и искрени! Каквото и да мислите за себе си или за конкретната ситуация в момента, не се притеснявайте да споделите всичко открито. Психологът е там, за да ви помогне и подкрепи, а не да ви съди.

Търсете обратна връзка! Ако нещо не ви е ясно, ако нещо ви притеснява, ако нещо не усещате на мястото му споделете с терапевта. Когато направите резюме на съвместната ви работа ще откриете колко малки подобрения вече незабележимо са настъпили. Така крачка по крачка ще настъпи и бързото подобрение.

В случай, че имате нужда от консултация и подкрепа не се колебайте да я потърсите!

Можете да се възползвате и от консултация онлайн!

Отговор

Delivered by