Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Как да се адаптираме към режим home office? - Доника Боримечкова

Please Wait...

Как да се адаптираме към режим home office?

мар. 20 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Заради пандемията от COVID- 19 много от работещите в страната ни хора преминаха в режим home office. Това се наложи поради карантината и извънредното положение, обявени от правителството.

Много големи компании имат така нареченият режим home office, в който служителите им могат да работят от вкъщи един ден от работната седмица, например. Това е вид облекчение за служителите, от което те се възползват. В настоящя извънреден период много от работещите в страната хора минаха в режим home office, съобразно това, че могат да изпълняват задълженията си дистанционно.

На пръв поглед тази мярка е изключително полезна и приложима – хем работим и икономиката на страната избягва колапс, хем се съобразяваме със здравните препоръки и рестрикции. Но дали нещата изглеждат точно така? Проблемите започват в момента, в който осъзнаеш, че освен ти, и партньорът ти, и децата ти са минали в такъв домашен режим.

С какво се сблъскваме и как да се справим ефективно?

Устройствата не са достатъчни за всички онлайн активности, които трябва да се организират

Използвайте освен компютрите си и лаптопите, и таблетите, и смартфоните. Вероятно децата няма да са много щастливи от премахването на няколкото игри, които играят, но това ще ви позволи всеки да има постоянен достъп до устройство, с което да поеме ангажиментите си.

Няма достатъчно пространство за всички работещи

Да си представим следната ситуация: 4 членно семейство с двама ученици в 2 стаен апартамент. Възползвайте се от всяко пространство, което може да ви осигури работна площ – едното дете учи на кухненската маса, другото ползва бюрото в детската стая, мама работи на дивана, а тате на холната маса. Например. В това пролетно време балконът вероятно ще е най- желаното home office работно място.

Не можете да се организирате да започнете със служебните си задължения

Това е проблем, с който се сблъскват много хора. Докато отметнете няколкото домашни задачки, защото все пак сте си в къщи, и работния ден минал… Започнете деня си сякаш ще ходите на работа. Изпийте си сутрешното кафе, преоблечете се, гримирайте се и се отправете към работното си място на дивана. Давайте си същите почивки като в офиса. Не си позволявайте да измиете прозорците, например! За това има почивни дни. 🙂

Липсва ви социалната среда от работното ви място

Разговорите с колеги в обедната почивка, кафето с колегата от съседното бюро, това са все приятни моменти в офиса, които оценяваме чак в режим home office. Не се лишавайте от тях! Обядвайте със колегите си онлайн, или оценете възможността да обядвате със семейството си. Пийте кафе докато говорите по телефона с близък за вас човек.

Липсва ви динамиката на ежедневието

Ако ви липсва сутрешното тичане след градския транспорт го заменете с една бърза кардио тренировка у дома. Това ще ви раздвижи и освежи за новия ден. Ако се обърквате от липсата на строен работен график – организирайте си го в домашни условия!

Конфликтите в семейството ви ескалират

Това е естествена реакция предвид ограниченото пространство, в което съществуваме поради извънредното положение. Не забравяйте, че останалите членове на семейството ви се намират в същата ситуация като вас! Споделяйте как се чувствате един с друг, подкрепяйте се, давайте си разбиране! Радвайте се на възможността да прекарате повече време с близките си хора! Така ще оцените ситуацията от добрата й страна.

Депресията тревожността и паник атаките са се появили

Освен да говорите с близките си и да споделяте с тях проблемите и тревогите си в такива моменти е важно да обърнете внимание на тревожните сигнали и да потърсите помощ от специалист.

Онлайн консултациите вече са една достъпна и адекватна възможност.

Отговор

Delivered by