Please Wait...

Как да останем спокойни по време на карантина?

мар. 16 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Затварянето по домовете под карантина безспорно е една от най- адекватните и разумни мерки в превенцията на новия вирус COVID-19. Всички сме на ясно с ползите от тази рестрикция, но за съжаление, като всяка рестрикция, би могла да разклати сериозно психичното ни равновесие. Възможни са проявления на паник атаки, повишаване на тревожността, безсъние, висока реактивност към ежедневни дразнения. И това е напълно естествен процес!

Ежедневният живот на съвременния човек е много динамичен. Той работи, среща се с приятели, занимава се с хобитата си, грижи се за децата си. Организира живота си в график, така че да има време за всичко, и някак успява да се адаптира към ежедневния стрес. В настоящата ситуация цялата тази динамика е редуцирана до минимум. Липсва разнообразието на ежедневието ни. И колкото и желано да е било това спокойствие, в един момент започва да идва в повече (както и динамиката).

Как да не позволим тази промяна да ни повлиае негативно? Какво можем да направим за да се почувстрваме по- добре? Как да се възползваме от ситуацията? Нека видим!

Това е временна мярка!

На първо място не забравяме, че това е временна мярка, която е приложена в интерес на нашето здраве. Това ще ни помогне да не се поддаваме на гнева, че някой ни е затворил едва ли не принудително в къщи. Ще помогне родителите да са по- търпеливи към лудориите на децата в къщи. Осъзнаването, че ситуацията е временна ще се отрази добре и на бюджета ни, защото ще спести презапасяването с хранителни продукти.

Чувствате се объркан и притеснен…

Напълно нормална човешка реакция в ситуация на неочаквана криза е да се чувстваш объркан. Най- доброто нещо, което може да се направи в тази ситуация е да се говори за това. Не премълчавайте преживяванията си и ги споделяйте с близките си. Затварянето на тези емоции вътре би довело до повишаване на тревожността, паник атаки, повишена агресивност. В дългосрочен план би могло да отключи психосоматични симптоми. За това не премълчавайте! Ако не можете да споделите с близките си потърсете професионална помощ.

Информацията относно кризата ви идва в повече?

Запазете обективен и критичен поглед върху информацията, която достига до вас относно COVID-19, разпространението му и превенцията. Не всяка информация е достоверна и коректно представена. Придържайте се към официалните източници на информация като СЗО, Червения кръст, национални медии.

Как да ограничим информационния поток?

Заменете новинарските емисии с гледане на семеен филм, слушане на музика, четене на книга, игри с децата, забавление с домашните любимци… Има толкова много неща, за които сте си мечтали да ви остане време. Помислете си какво би ви зарадвало в момента. Да направите разместване в хола? Защо не? Да си построите палатка в детската стая с децата и да си разказвате истории? Чудесно! Сетихте се за книгата, която сте си купили и събира прах на полицата? Сега й е дошло времето!

Какво да правим с ограниченото движение на телата си?

Спортувайте в къщи! В Internet, освен информация за covid-19, има и много предложения за активности у дома. Пилатес, гимнастика, йога… Само изберете вашата дейност и предизвикайте себе си! Задържането в къщи е прекрасна възможност да започнете здравословния хранителен режим, за който все не са ви стигали време и удобство. Отворете домашното си студио за красота, дами! Маникюр, педикюр, прически! Освен че, това ще повиши вашето ниво на ендорфини, би било едно прекрасно съвместно забавление за майки и дъщери.

И последно!

Бъдете отговорни към себе си и околните! Нека спазваме дисциплина и повишена лична хигиена!

Не забравяйте, че след време тази ситуация ще е отминала, но ние ще продължим да живеем едни с други! Нека запазим добрия тон помежду си! Бъдете мили един с друг и не забравяйте доброто си възпитание в джоба на пижамите! 😉

Коментари 1

Отговор

Delivered by