Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 0-6 месеца

мар. 10 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В поредица от статии разгледахме ранното детско развитие и етапите, през които минава детето. Тези кратки статии са ориентир дали и кога да потърсите подкрепа и консултация от специалисти в областта на детското развитие – психолози, логопеди и др, но не би следвало да служат за диагностика.  До сега видяхме развитиината посока при децата от 5 до 7 години, от 3 до 5 години, от 18 до 36 месеца, от 9 до 18 месеца и от 6 до 9 месеца. Последната статия е за най- малките – от 0 до 6 месеца.

Периодът на първата половин година при човека изглежда доста неактивен, предвид неспособността ни да се придвижваме, но в действителност това е един от най- динамичните преходи в живота ни.

Социално развитие

Социалните връзки в периода 1-6 месеца съвсем разбираемо са силно ограничени до един човек. Детето отговаря на първичните грижи с усмивка. Около края на първия месец започва да се вглежда в човешки лица. Бебето е по- спокойно в присъствието на майката/грижещия се възрастен. Следи движенията на другите хора с поглед.

Стартът на социализацията започва с видимо усещане на присъствието на майката. Бебето започва да се усмихва на повече хора около 2рия месец. Към края на периода около 6тия месец започва да гука, наслаждава се на звуците си.

Развитието на социалните умения между 1-6 месеца е насочено в разпознаването на близки хора. Първоначално бебето разпознава грижещата се фигура. Гледа лицата на хората. Усмихва се на много хора и позволява да бъде обгрижено от всеки. Гука и реагира, когато е гушкано и му се говори.

Емоционално развитие

Основните емоционални характеристики между 1 и 6 месеца се разпознават в основни реакции, насочени към грижещата се фигура.  Бебето се люшка от удоволствие към неудоволствие и обратно много бързо. Плаче, когато не му е комфортно, когато е гладно или самотно. Показва желание и несъгласие със звуци. Като цяло е дружелюбно.

В този период подкрепящата роля на възрастен е много важна. Необходимо е да се предоставя регулярна, постоянна грижа в сигурна и спокойна обстановка. Поставят се основите на любовта чрез получаването на комплексна грижа.

Интелектуално развитие

Езиково развитие – При детето на 1-6 месеца плачът е осъзнат и преднамерен. То започва да се усмихва. Обръща очи по посока на звук. Вдига глава по посока на звука. Вика, за да привлече внимание. Започва гукането и повтарянето на звуци.

По отношение на когнитивното развитие между 1 и 6 месеца може да се каже, че бебето учи през сетивата си. Сензорно- моторен период. Изследва и открива през устата си.

За да повиши езиковото развитие на бебок на 1-6 месеца от възрастния се очаква да отговаря на бебешките повици за контакт, да му се говори. Когато плаче бебето се утешава с говорене и песнички.

Физическо развитие

Детето на 1-6 месеца може да вдига и върти глава. Свива ръце и крака. Може да държи главата изправена при лакетна опора. По гръб рита с крака периодично. размахва ръце.

Фината моторика между 1 и 6 месеца се открива в погледа на бебето.  То фокусира с очи. Гледа след основно грижещия се. Забелязва ярки обекти. Откриват се ранни рефлекси. Проследява движение. Приема визуални стимули.

В този ранен период на развитие детския психолог би бил полезен на родителите в посока на подкрепа на тях самите. Приемането на нов член на семейството е голяма радост, но и нерядко се оказваме неподготвени за това. Така че, ако се чувствате объркани, гневни, тъжни, ако ви е трудно да намерите отговори на въпросите си, не се колебайте да потърсите подкрепа!

 

Коментари 1

Отговор

Delivered by