Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/boris4ho/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 6-9 месеца - Доника Боримечкова

Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 6-9 месеца

фев. 21 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В поредица от статии разглеждаме основните норми в ранното детско развитие. Всеки родител се е замислял дали всичко е наред с детето му. Тези кратки статии са добър ориентир дали и кога да потърсите подкрепа и консултация от специалисти в областта на детското развитие – психолози, логопеди и др.  До сега видяхме развитиината посока при децата от 5 до 7 години, от 3 до 5 години, от 18 до 36 месеца и от 9 до 18 месеца. Днес ще свалим възрастта още малко и ще обърнем внимание на бебоците от 6 до 9 месеца.

И да, не е твърде рано да се обърне внимание ако нещо ви притеснява. Първата година от човешкия живот е изключително динамична. Количеството промени, които се случват през нея би могло да се сравни с тези, които настъпват след това до 20тата година като цяло.

Социално развитие

Социалните връзки на децата между 6-9 месеца са насочени съвсем естествено в посока на най- близкото обкръжение.  Детето се обръща в посока на гласа на майка си. Започва да се страхува от непознати. Натъжава се при отделяне от грижещия се възрастен. Разпознава близките членове на семейството.

Малчовците в тази възраст се интересуват от всичко около себе си. Искат да разглеждат, да пипат, да опитват. Светът им се разширява не само физически, но и социално. Почват да показват, когато търсят контакт. Например държат ръцете си нагоре, когато искат да ги гушкат. Като цяло детето на 6-9 месеца е дружелюбно, но се страхува от непознати възрастни и гледа с безпокойство на тях.

Това, на което е добре да се обърне внимание в това направление е отношението към най- близкия възрастен (обикновено майката) и степента на доверие към непознати възрастни. Ако има съмнения до колко всичко е наред бихте могли да потърсите консултация с психолог.

Емоционално развитие

Основната характеристика на емоционалното развитие при детето на  6-9 месеца е, че става недоверчиво към непознати. Освен това започва да изразява основни емоции доста отчетливо. Показва отегчение и гняв като рита с крачета и крещи. От друга страна проявява търпение по време на обгрижване или при извършване на познати дейности.

За да подкрепим емоционалното развитие на малкото дете между 6-9 месеца е достатъчно да му осигурим сигурна и спокойна среда за сядане и пълзене, както и компания на възрастни. Показването на любов и привързаност, както и похвалите и окуражаването са най- добрия начин за емоционална подкрепа, не само в тази възраст.

Интелектуално развитие

Не е рано да говорим за езиково развитие при децата от 6-9 месеца. Хората са потопени в езика от самото си раждане, че дори и преди това. Децата на 6-9 месеца играят и експериментират със звуците. Смехът и гукането стават по- силни. Започват да се забавляват на музика. Гукането се повишава. Започват да си разпознават името. Разбират прости думи. Обръщат се по посока на назован близък човек.

По отношение на когнитивното развитие се наблюдава включване и пръстите в изследването и откриването на света. Освен всичко да минава през устата, за да бъде облизано и опитано, всеки предмет бива опипан обстойно.

За да повишим и подкрепим езиковото и когнитивно развитие на детенце между 6 и 9 месеца можем да слушаме опитите му за комуникация много внимателно. Показването на книжки с картинки, пеенето на прости бебешки римушки, както и песнички с включване на ръцете и кукли за пръстите са освен много полезни и много забавани.

Това, което би било добре да държите под око е дали детето започва да се обръща на името си, дали разпознава имената на близки, дали познава различни познати звуци и картини. Ако нещо в това направление ви притеснява е добре да се обърнете към детски психолог за консултация.

Физическо развитие

Физическото развитие е от голяма важност в областта на ранното детско развитие. То върви успоредно с когнитивното и езиковото, със социалното и емоционалното, като областите на развитие са свързани по между си. Особено в периода на първата година нивото на физическо развитие би могло да даде насоки на възрастните, които се грижат за детето.

В областта на грубата моторика детето на 6-9 месеца вече повдига глава и гръдния си кош с опора на изправени от страни до тялото ръце. Може да се завърта. Рита силно с крачета и протяга ръце, за да бъде вдигнато. Повдига се до седнала позиция. Седи на дупе без подкрепа.

Фината моторика започва развитието си. Детето гледа малки играчки, когато са в полезрението му, но губи интерес, когато те изчезнат. Сграбчва обекти с ръка и ги разглежда, после ги мести в другата ръка. Използва показалец, за да посочва.

Ако нещо ви смущава във физическото развитие на детето ви в тази възраст се обърнете за консултация към личния му педиатър на първо място. Ако няма физиологически обективна причина за евентуални затруднения бихте могли да потърсите мнение и от детски психолог.

Предишни статии от поредицата – децата от 5 до 7 години, от 3 до 5 години, от 18 до 36 месеца и от 9 до 18 месеца.

Отговор

Delivered by