Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 3-5 години

ян. 10 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Отглеждането на дете е голямо предизвикателство. Има моменти, в които родителите се питат дали детето им се развива добре. В предишната статия разгледахме общите норми за периода от 5 до 7 години. В тази ще обърнем внимание на ранното детско развитие между 3 и 5 години. Това е един от най- динамичните периоди от ранното детство в социално и психологичерско отношение. Нека се има предвид, че тези норми са само ориентир дали не е добре да потърсите консултация с  детски психолог, за да подкрепите развитието на детето си.

Социално развитие

Социалните връзки в тази възраст се разпростират в близкото обкръжение на детето – семейство и близки роднини, детска градина. Детето между 3 и 5 години вече има ясно чувство за собствена идентичност. Знае кое е, как се казва, кои са родителите му, като може да ги назовава по име, а не само по титла – “мама” или “тате”. Проявява предпочитания към компанията си и избира да играе с 1 или 2 деца, когато е в по- големи групи. Разбира концепцията за “нараняване” на други деца и проявява съпричастност към емоциите на другите. Не се смущава от обрати и промени в рутинното протичане на ежедневието му. Например не би го притеснил факта, че минавате по различен маршрут на път за детската му градина. Все още се нуждае от активното присъствие на възрастен.

Децата на 3-5 г. говорят свободно за себе си и другите. Отговарят на зададени им въпроси без да се притесняват. Разказват за преживяванията си, въвличат и други участници в разказа си. Играта “на ужким” е много важна и интересна в тази възрастова група. Децата пресъздават социални роли през нея, както и показват големия обем на детската фантазия. Не би следвало да ви притеснява ако детето ви има въображаем приятел, например, на който да трябва да връзвате обувките също като на него самото. Децата търсят активно детски групи и игра с други деца на близка до тяхната възраст. Играят със задоволство и понякога си избират специален прятел, към който се привързват.

Областта на социално развитие е много важна във възраста от 3-5 години. В случай, че забележите необичайна затвореност у детето си не се колебайте да потърсите детски психолог за консултация.

Емоционално развитие

Основните характеристики на емоционалното развитие при децата на 3-5 години се изразяват в много голяма кооперативност и дружелюбност към останалия свят. Децата копират поведенията и движенията на обграждащите ги възрастни. Доста често можем да видим дете на тази възраст, което да имитира как дядо му чете вестник, например. Особеното при тези имитации е, че с тях децата целят позитивна реакция у значимите за тях възрастни.

Детето показва все по- стабилен контрол над емоциите си. Показва стабилна емоционална привързаност към близките си хора. Показва намерения и упоритост.

В този възрастов период (3-5 години) децата имат нужда от подкрепа и сигурност при започване на детска градина, независимо дали са посещавали яслена група преди това или не. Имат нужда от регулярно одобрение от възрастен и се радват, когато го получат.

Ако наблюдавате чести изблици на плач, отдръпване от някой близък (баща, майка, баба, дядо, брат, сестра) е важно да потърсите причините и да подкрепите детето си в този специфичен период на развитие. Работата в малки групи с други деца е добър вариант за работа в такива моменти.

Интелектуално развитие

Детето на 3-5 години е като езикова попивателна. Новите думи се запомнят лесно. Прави все по- дълги изречения. Речта му все повече става като на възрастен човек. Произнася правилно почти всички думи от активния си речник. Може да разказва предишни свои преживявания. Може да използва окончакията на думите. Разказва дълги истории. Задава много въпроси. Често разсъжденията му са нелогични. Мисли обикновено в “черно- бяло” и трудно успява да улови или предаде нюансите на езика. Метафоричният език е недостъпен за повечето деца в тази възраст. Започва да класифицира обекти по признак и поредност.

В тази възраст е много важно да имате търпението да се изслушвате детето си. Използвайте отворени въпроси при разговор с него. Ако нещо ви смущава по отношение на езиковото развитие не е рано да се обърнете към логопед за консултация.

Физическо развитие

Когато става въпрос за деца винаги е важно да се обръща внимание на физическото развитие и уменията на децата. Проявленията на тялото са едно от основните изразни средства на детската психика.

В областта на грубата моторика се следи за движенията с широк обхват, които касаят въвличането на почти цялото тяло. Детето на 3-5 години вече тича уверено и сигурно. Качва се и слиза по стълби. Кара тротинетка. Застава на пръсти. Скача. Прескача. Кляка. Прескача. Подхвърля и рита топка. Наслаждава се на музиката и движението. Обича да танцува, пее си само.

Фината моторика обхваща уменията на ръцете. На 3-5 години детето вече показва предпочитание за лява или дясна ръка. Повдига и поставя малки обекти, като ги държи с показалец и палец. Отлиства страници на книга. Строи кула от кубчета. Харесва рисуването и оцветяването. Използва ножици. Нанизва мъниста.

Играта на децата на 3-5г. е много свързана с физическите им преживявания и забавлението, което те им носят. Много подходящи и изключително приятни за децата в тази възраст са малките групи, в които децата творят и играят зедно.

Какво да наблюдавате в по- горната възраст от 5 до 7 години, четете тук.

 

Коментари 4

Отговор

Delivered by