Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 18-36 месеца

ян. 23 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Мисията да бъдеш родител е една от най- предизвикателните в живота на хората. Всеки би искал да даде най- доброто на детето си. А това най- често са специфичните грижа и отношение, от които се нуждаят децата в различните етапи от тяхното развитие. Когато децата са малки те се нуждаят от внимание, грижа, подкрепа, помощ. Всяко дете се развива със свои собствени темпове, но все пак има някои обобщени норми, касаещи ранното детско развитие. В предходни статии разгледахме тези норми за децата от 5 до 7 години и от 3 до 5 години. В тази ще обърнем внимание на динамиката на детското развитие от 18 до 36 месеца.

Социално развитие 

Социалните връзки в този сравнително ранен период на развитие се основават на опознаване на границите на заобикалящите хора и на тези на самото дете. Детето от 18 месеца до 3 години не е толкова кооперативно с възрастните.По отношение на обличане и хранене често се противопоставя, отказва. Често казва “Не”. При нараняване или преумора показва повишена зависимост от майката. Обича да споделя и да опитва нови неща. Това не означава, че социалното му развитие е затруднено, а че изгражда сигурни и стабилни връзки с близките си като проверява границите на другите и установява своите собствени.

В процес на социализация детето се опитва се да се включва е в творчески дейности като пеене и танцуване, където е въвлечено с движение и усещания в тялото. Малките човечета вече имат осъзнаване за себе си и показват удоволствие от собствени притежания.

Развитието на социалните умения на детето от 18 до 36 месеца може да ни се стори странно, дори противоречиво. То обича да играе само, но иска да има близък възрастен наоколо. Опитва се да е независимо. Играе до другите деца, но не с тях. Това е нормално, но ако все пак има нещо в поведението на детето ви, което ви се струва притеснително се обърнете за консултация към детски психолог.

Емоционално развитие

Основната характеристика на емоционалното развитие на децата от 18 до 36 месеца е, че емоциите са бурни и непредвидими.Повишената независимост води до по- силни емоционални състояния. Гневът и фрустрацията могат да доведат до гневни избухвания. Мъничето ви може да бъде много обичливо и привързано, но в същото време да бъде обидчиво и гневно. Този вихър от емоции отминава приблизително след 3тия рожден ден.

Би било добре в този етап децата да бъдат подкрепяни да се свързват и да си взаимодействат едно с друго. Поставянето на ясни граници за поведение и даване на разпознаваеми сигнали какво е приемливо и какво не са гаранция за спокойствието на цялото семейство и стабилизиране на емоционалните състояния на самото дете. Това се постига много ефективно при работа в ателиета с малки групи деца, където възрастният установява и укрепва границите на децата по един деликатен начин през любими дейности.

Езиково и когнитивно развитие

Езиковото развитие през този период от 18 месеца до 3 години е насочено отново към изследване на света извън тялото. Обогатява се речниковия запас – наименоват се познати обекти. Детето започва да повтаря думи и изрази. Наблюдава се бързо и динамично развитие на речника. Използва кратки изречения. Използва собствена езикова продукция, без да повтаря вече чути и заучени фрази. Разбира значението на дълги изречения, но все още използва така наречената “телеграфна” кратка реч. С удоволствие слуша истории.

Започва да въвежда ред в нещата, като използва думи за тях. Детето на 18-36 месеца е все още егоцентрично. Мисленето му е конкретизирано и свързано с нещата, които вижда пред себе си. Започва да предугажда какво предстои да се случи.

За да подкрепите езиковото и когнитивно развитие на дете от 18 месеца до 3 години е добре регулярно да четете и да му разказвате истории. Използвайте отворени въпроси при разговор с него. Давайте възможност на детето да вербализира и да ви отговаря според възможностите си. Слушайте внимателно. Окуражавайте разговорите между децата. Ако забележите затруднения при изговаряне на звуци или думички не се колебайте да потърсите логопедична консултация.

Физическо развитие

Физическото развитие на малкото дете в периода от 18 до 36 месеца е особено динамично и отново насочено към опознаване на границите на околния свят и на собственото тяло.

Децата на тази възраст тичат уверено и сигурно. Качват се и слизат по стълби. Карат тротинетка. Застават на пръсти. Скачат. Прескачат. Клякат. Подхвърлят и рита топка. Наслаждават се много на музиката и движението въвличат телата си в постоянна динамика.

В областта на фината моторика започват да откриват сръчността на ръцете си. Децата от 18 месеца до 3 години показват предпочитание за лява или дясна ръка. Повдигат и поставят малки обекти с показалец и палец. Отлистват страници на книга. Строят кула от кубчета. Харесват рисуването и оцветяването. Някои от децата умеят да използват ножици и да нанизват мъниста.

В тази възраст е особено важно да се следят уменията на децата на физическо ниво. Ако нещо ви притесни или установите, че детето ви се затруднява е добре да потърсите детски психолог, който да ви помогне и насочи към най- подходящата дейност и подкрепа за вашето дете. 

Предишни статии от поредицата – децата от 5 до 7 години и от 3 до 5 години

 

Коментари 2

  • SEO Reseller януари 28, 2020 at 8:23 am

    Awesome post! Keep up the great work! 🙂

    Отговор

Отговор

Delivered by