Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 9-18 месеца

ян. 30 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В поредица от статии разглеждаме основните норми в ранното детско развитие. Това са спецификите на растежа, които на моменти ни изглеждат странни от гледна точка на възрастни, но за децата са си съвсем в порядък. Тези норми са прост ориентир за родителите и хората, работещи с деца от 0 до 7 години. До сега се занимахме с ранното детско развитие на децата от 5 до 7 години, от 3 до 5 години и от 18 до 36 месеца. Днес ще обърнем внимание на динамиката на детското развитие между 9 и 18 месеца.

Социално развитие

Социалните връзки при мъниците на 9-18 месеца почват своето изграждане и затвърждаване. Повишава се страха от непознати. Децата може да започнат да използват “утешителни” обекти, които снемат напрежението им, когато значимите възрастни не присъстват. Такива са любимите играчки, без които не искат да заспиват, например. Не бива да се забравя фактът, че тези предмети не са каприз или глезотия от страна на детето. Те са му наистина нужни.

Детенце на 9-18 месеца влиза в комуникация с приятелски настроени възрастни, като предлага и приема обекти от тях. Играе на Пикабуу с познати хора. Това е една много значима игра, която не бива да се подценява. С нея детето учи, че близките му хора не изчезват безвъзвратно щом се скрият от погледа му.

Като други проявления на повишения интерес към заобикалящия ги свят на децата между 9 и 18 месеца могат да се наблюдават удоволствие от детски песнички, наслаждават се на звуците, опитват се да копират възрастните. Мъниците на тази възраст се нуждаят от одобрението на майката преди да започнат комуникация с непознати.

Въпреки ранната възраст не се колебайте да потърсите детски психолог, ако имате въпроси по отношение на развитието на детето.

Емоционално развитие

В емоционално отношение детето на 9-18 месеца започва да изгражда независимост, може да избягва и осуетява свои гневни пристъпи. Показва раздразнителност, когато го оставят само. Емоционално по- стабилно, но може да проявява ревност при проява на внимание към други деца от страна на значим възрастен. Може да бъде предизвикателно – знае значението на НЕ, използва го, но не винаги се съобразява с него.

Възрастните могат да подкрепят и подпомогнат емоционалното развитие в тази възраст като окуражават независимостта и самостоятелността. Даването на позитивни обратни връзки към детето, за да се поощри самостоятелността е чудесен подход. Особено важно е да се демонстрира последователно поведение във възпитанието и дисциплината и от двамата родители. Често това е трудно за постигане. Много подходящи са групи за родители, в които заедно с други родители и водени от детски психолог бихте могли да изработите работещата за конкретното дете стратегия.

Интелектуално развитие

Езиковото развитие на децата между 9 и 18 месеца се основава на имитацията. Гукането им започва да има интонация на реч. Опитват се да имитират думи. Съумяват да се фокусират върху говорещ човек. Осъзнават думи, свързани с хора (мама, тате, бате). Започват да развиват пасивен речник, т.е. разбират повече, отколкото могат да кажат.

От когнитивна гледна точка детето на 9-18 месеца вижда света от неговата гледна точка – егоцентрично. Започва да осъзнава, че обектите продължават да съществуват, когато не са в обхвата на погледа му. Учи се на принципа на пробата и грешката.

За да подкрепите интелектуалното развитие на дете в тази възраст пейте песни и римушки. Играйте прости игри – Пика боо, хайде на конче и т.н. Четете редовно кратки истории. Окуражавайте интереса към книгите. Окуражавайте разговорите.

За повече насоки и помощ по отношение на езиковото развитие на дете в тази възраст бихте могли да потърсите съвет от логопед.

Физическо развитие

В областта на грубата моторика физическото развитие на детето на 9-18 месеца се изразява в опити за самостоятелност. Детето се движи се напред назад, опитва се да пълзи. Седи без съпорт и пази баланс. Повдига се до права позиция. Пристъпва на страни покрай мебелите. Ходи хванато за ръка или само. Бута и дърпа играчки на колелца. Качва се и слиза по стълбите (с помощ или без).

Фината моторика на 9-18 месеца започва да се насочва към ръцете на детето. То търси играчки, когато те излязат от полезрението му. Използва захват палец- показалец. Посочва обекти. Използва захват с три пръста (палец, показалец, среден). Пляска с ръце. Играе с кубчета и строи кули с тях. Драска с моливи.

Физическото развитие на детето в тази възраст се следи основно от педиатъра му. Важно е да се има предвид, че изоставането във физическото развитие в тази възраст може да е показател за друг вид трудности. В случай, че имате притеснения се насочете за консултация с детски психолог, въпреки привидно ранната възраст на детето.

Предишни статии от поредицата – децата от 5 до 7 години, от 3 до 5 години и от 18 до 36 месеца

 

 

Коментари 1

  • AffiliateLabz февруари 16, 2020 at 1:52 am

    Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

    Отговор

Отговор

Delivered by