Please Wait...

Дали не е твърде рано да потърсим детски психолог за децата на 5-7 години

ян. 03 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

 

Всеки родител в определени моменти си задава въпрос дали всичко е наред с детето му. В няколко кратки статии ще разкажа за някои основни области на детското развитие и общите норми. Тези краки текстове дават само най- обща представа за детското развитие от всяка една година от от 0 до 7 години. Нека не се ползват за диагностика, а само за ориентир дали не е добре да потърсите консултация с  детски психолог, за да подкрепите развитието на детето си. Ще започнем по детски и наобратно с най- големите – тези на 5-7 години.

Социално развитие

По отношение на социалните връзки детето на 7 години е сигурно и независимо. Отдалечава се все повече от зависимостта си от възрастните. Справя се умело и само, все по- рядко търси помощ за рутинни действия от ежедневието си.

Социализацията и комуникацията с околния свят е спокойна. Детето е дружелюбно и любопитно. Играе само за по- дълги периоди. Демонстрира приемливо поведение и маниери. Рядко крещи и обижда. Проявява уважение към нуждите на околните, зачита авторитета на по- възрастните, особено по отношение на родителите.

Социалните умения на тази възраст се развиват много активно през играта, като детето предпочита игри със съперничество и отборни игри.

В случай, че детето ви е все още много стеснително, изпитва страх от новото, не желае да се включва в игри с други деца, избягва съперничеството и възможностите да покаже уменията си е добре да потърсите разговор с детски психолог.

Емоционално развитие

На 7 години дететето е сигурно и независимо. Показва самохвалство, но и изказва похвали. Иска да превъзхожда във всяка предприемана дейност. Има добър контрол над емоциите си и рядко избухва в плач или гняв. Все още има нужда от подкрепа в трудни ситуации, които изискват усвояване на нови умения. По малките (5-6 годишни) все още се люшкат между любов и омраза особено към родителите и по- близките си.

Ако детето ви необяснимо избухва в смях, често се изолира от заобикалящата го среда, плаче често и при най- незначителна причина или редовно има неспокоен сън е добре да се потърси причината за това и да се избере най- адекватната подкрепа за него.

Интелектуално развитие

В областта на езиковото развитие детето на 7 е доста напред. Използва езика по предназначение, макар от време на време да се появяват думи не намясто. Децата харесват вълнуващите истории, както да им ги четат, така и да си ги четат сами, стига да са овладели четенето. Харесват истории със силни герои. Харесват песни и стихчета. Способни са да сътворят собствена история.

Когнитивното (най- общо преведено “умственото”) развитие на децата от 5 до 7 години е свързано с търсенето на нови предизвикателства. Детето има вътрешноизградено мнение за правилно и неправилно и го прилага. Обича да експериментира и манипулира с нови материали. Способно е да каже правилно времето (час, дата, сезон, месец…). Пространствената ориентация е добре развита. Знаят пътя до често посещавани места, могат да се ориентират за пътя към дома.

В случай, че нещо от по- горните редове ви притесни бихте могли да се обърнете за консултация с детски психолог или логопед.

Физическо развитие

Важно е да се отбележи, че психичните процеси намират отражение във физическото тяло на хората, независимо от възрастта им. При децата това е особено активна взаимовръзка, чието наблюдение дава много информация на специалистите в областта на ранното детско развитие.

По отношение на грубата моторика децата между 5 и 7 години са добре развити и кординирани по отношение на тялото си в пространството. Много пъргави и лесно усвояващи нови физически умения. Катерят се добре и това им доставя голямо удоволствие. Балансиращите игри са много любими за тях. Карат колело, скейтбордове, ски. Способни да използват бата и топка.

Фината моторика в тази възраст е свързана с началния етап на ограмотяването. Децата имат добър контрол над молива, умеят да изписват добре графични знаци (не задължително букви), оцветяват в рамките на очертанията, рисуват с удовлствие. Някои деца умеят да вдяват конец в голяма игла и да шият (особено момиченцата).

Областта на ранното детско развитие е изключително динамична. Всяко дете има свои индивидуални темпове на развитие. От изклчителна важност е своевременно да се потърси подкрепа и консултация, в случай, че имате някакви притеснения. В периодът от 0 до 7 години навременната адекватна помощ е от голямо значение за успехът на детето и по- добрата му самооценка в бъдеще.

Не се притеснявайте да се обърнете към специалист! Никога не е прекалено рано!

Коментари 6

Отговор

Delivered by