Please Wait...

Коледата невъзможна или какво искаш да имаш за Коледа

дек. 24 2019

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Какво искаш да имаш за Коледа тази година?

 

Този прост въпрос зададох на 300 човека от приятелите си във Facebook тази година. Старателно избегнах най- близките си, но и всеки от попитаните познавам лично. Отговорите? 246 човека ми отговориха “Здраве”, 59 си казаха материалните желания – кой телевизор, кой пътешествие, кой 13та заплата… само един отговори “Искам да съм щастлив.”

Тези с материалните неща ги разбрах – слушали са цяла година, работили са за подаръка си и най- вероятно са си го приготвили сами за себе си. Този със щастието искрено ме усмихна – напомни ми за вица “- Какви са плановете ти за живота? – Да съм щастлив. – Не, не ми разбра въпроса… – Не, ти не разбра отговора…”

Замислих се обаче, защо хора под 50 годишна възраст, с не лошо социално положение, искат нещо, което на пръв поглед имат, а именно здраве. Тривиален, дежурен отговор тип “да отбия номера”, но все пак и в тези отговори има смисъл. За мен провокира още няколко въпроса.

 

Що е то здраве?

Какво е здравето за хората? Защо смятат, че им липсва, та чак е нужно да си го пожелаят за Коледа? Щом смятат, че им липсва, болни ли се чувстват? От какво има нужда един болен човек? Дали този отговор не прикрива една по- дълбоко скрита човешка потребност?

Когато физически страдат, хората търсят физическата близост и помощ от други хора. Когато човек се разболее, отива на лекар. Когато дете се удари, се гушва в майка си. В ситуация на физическо нездраве хората търсят грижата и подкрепата на себеподобните си.

 

Що е то Коледа?

Само че, тези хора, които попитах какво искат за Коледа са си здрави. Дали не ги боли нещо друго? Какво е Коледа за хората? Близост, семейство, уют, топлина. Дали не липсва точно това? Обществото ни боледува от дигитална близост и човешко отчуждение. За това хората си пожелават “здраве”. И си го пожелават не как да е, а за Коледа. Няма да изпадам в етноложки анализи на празника и традициите му, но на кратко – Коледа е денят, в който се отсъжда кой е бил добър и кой лош. Кой ще получи подарък и кой въглен в чорапа. От друга страна Коледа е денят, в който се случват чудеса. А от съвсем трета Спасител се е родил на тази земя. Коледа е ден за надежда. Човеците си пожелават си здраве с надеждата човешката близост да се случи и да оздравеят от това, което им тежи в душите.

 

Възможна ли е здрава Коледа?

Какво правят хората по Коледа? Светли празници казват. И като заседнат на едни софри от тъмно до тъмно! Ядене, пиене на корем! После вярно трябва да ходят на лекар – я гастрит, я колит са си докарали.

Говорете си, хора! Общувайте! Радвайте се един на друг! На това, че сте заедно и ви има.

“Ама аз искам да съм с някой, дето не иска да е с мен…”, ще каже някой. Добре, де. Ама има и такива, които искат да са с теб и са щастливи, че те има. Усмихни им се и се зарадвай, че си важен за тях. На Коледа чудесата се случват първо в душите на хората.

 

Още по темата: https://belmondo.bg/polezno/kraino-vreme-za-koleda.html

Коментари 2

  • Петя П. декември 24, 2019 at 9:34 am

    Именно тази, не-дигитална близост, търсим и си я пожелаваме с удобното „здраве“. Модерният смисъл на думата – споделеност, грижа, вниамние и ухо, което да чува и изслушва. Едното здраве, имащо едно значение до съвсем скоро, днес носи на плещите си очакванията и непоисканите желания на всеки от нас.

    Отговор

Отговор

Delivered by