Please Wait...

Маски горе срещу невидимия враг!

мар. 31 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

„Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!“

Никола Вапцаров, 1942г.

Борбата…

Позволявам си да започна със този стих на Вапцаров. Днес ще си позволя да пиша от първо лице, единствено число. Защото вярвам, че личността значи. Каквато и да е борбата, тя винаги е жестока. Безмилостна. Но, за да има борба трябва да има личности!

От вчера ни призовават, не, опитаха се да ни задължат дори, да носим маски с цел превенция срещу невидимия ни враг COVID-19. От седмици сме призовани да се борим срещу заразата, криейки се от нея по домовете си. Криейки се едни от други. Смалявайки индивидуалностите си до едни две очи, надничащи над маските.

Светът е във война с вируса, който изгаря дробовете ни. Законно, когнитивно оправдано, статистически и медицински подплатено, материално валидно Светът обяви война на себе си. Светът е в джихад. Свещената война е пусната в ход. Всеки мрази всеки. Всеки се страхува от всеки.

Маските…

Казаха ни да си сложим маските. И ние го направихме. Така казва Закона. Сложихме маските, за да се предпазим от невидимия враг, който ни дебне в лицето на Другия. А до преди мигове как ревностно се противяхме срещу фереджетата и хиджабите на мюсулманските жени… И те се съобразяваха със Закон… И те се пазеха от невидим враг… Видяхте ли омразта и страха си, насочени към Другия, уважаеми дами и господа?

Предпазваме се. Да. Физическото оцеляване е от първостепенно значение. Заплаха има. Вирус има. Зад гърба му ни дебне заплахата от това сами и доброволно да предадем правото си на избор. Правото си на избор да бъдем Човеци. Не сме съдове, които само се пълнят с храна и съответно се изпразват, ползвайки тоалетна хартия! Ние сме „говорещи същества“. Ние сме „социални животни“. Ние сме Хора.

А след това…?

Нека покрай физическото си здраве не забравяме да помислим и за психическото си такова. Нека пазим най- вече човешкото в себе си. Не забравяйте, че и тази война ще свърши. И тогава ще свалим маските. Нека тогава да можем да се погледнем с обич, усмивка и благодарност един към друг, а не със страх, гняв и омраза.

Още по темта:

Как да останем спокойни по време на карантина? 

За какво могат и за какво не могат да ни глобяват? 

Коментари 1

Отговор

Delivered by