Please Wait...

Отново на училище

сеп. 02 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Предстои една нова, различна учебна година за всички – за учителите, за родителите, за децата. Епидемията COVID продължава, училищата се опитват да организират учебния процес, здравните власти се опитват да опазят здравето, родителите се опитват да се организират и да работят… А какво да правят децата? Те също имат своите си тревоги и желания за връщане отново на училище. Отделно, има сериозни рискове, освен за здравето, които е добре родителите и учителите да държат под око. Нека видим някои от тях!

Социална изолация

Децата бяха сериозно изолирани от връстниците си. Сега ще се върнат отново на училище. Освен че, ще трябва да учат в нови условия, да се съобразяват с носенето на предпазни средства, ще трябва и наново да се опознават. В тази ситуация са възможни повече конфликти и по- висока реактивност в отношенията между децата. Разговорите за отношенията и емоциите, които изпитват, биха помогнали за осъзнаването и снемането на напрежението. В случай, че забележите, че детето ви има проблеми със социализирането можете да потърсите консултация със специалист.

Нежелание за учене

Това и без извънредното положение е доста често срещано явление. След онлайн ученето и доста по- свободния режим в къщи, мотивацията за учене може да падне съвсем. Връщането отново на училище може да е сериозно предизвикателство! Предизвикването на интерес на детето към любими негови теми би могло да събуди желанието за изследване. Ако това не помогне опитайте да работите в екип с преподавателите, за да намерите най- добрия начин за подкрепа на детето. В случай, че детето продължава да няма мотивация за учене вероятно има нещо сериозно, което го тревожи. Потърсете помощ от детски психолог!

Онлайн рискове

Дигитализирането и на обучението разположи активностите на децата почти изцяло в Интернет. А там не винаги е съвсем безопасно. В зависимост от възрастта на детето дебнат различни онлайн рискове. Нежелано съдържание, онлайнтормоз, злоупотреба с лична информация, изнудване… С връщането отново на училище те не намаляват! Говорете с детето си активно за тези рискове, споделяйте време с него в интернет, оставяйте му възможност да говори с вас за нещата, които го забавляват и плашат. В случай, че имате притеснения и въпроси, свързани с беопасността на детето си в дигиталната среда можете да се обърнете към екипът на safenet.bg.

Най- важното е да не забравяме, че настоящата ситуация може само да ни помогне да се сплотим и заедно да се справим с трудностите. А това е само в помощ на децата за връщането им на училище.

Коментари 1

Отговор

Delivered by