Please Wait...

Бебешките страхове

юли 20 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Когато се появи нов член на семейството се случват много промени в животите на неговите близки. Много често се говори за страховете и надеждите на родителите, за страховете и протестите на по- големите деца в семейството. И някак се пропуска малкия човек, който току що е влязъл в този живот. Бебешките страхове съществуват, реални са и често са причина за необснимите бебешки реакции. Нека разгледаме основните!

Физическа болка

Бебетата опознават телата си през първите месеци от живота си. Всяко ново усещане в това тяло води до тревога у малкото бебе. Усещането от коликите, болката от никненето на зъбките, отпадането при високата температура са ни познати усещания и някак не им отдаваме толкова голямо значение. Знаем, че бебето плаче защото му никнат зъби, например. Но не знаем как това ново усещане на дискомфорт се преживява от младия субект. Болезнените усещания в тялото често са причина за плач и нервност у бебетата. Страхът от това ново усещане и тревога дали и кога ще спре то може да доведе до отказ от хранене и сън, освен до неутешим плач.

Доста често родителите и близките роднини обичат да играят с малките бебета както ги въртят в кръг или дори ги подхвърлят. Някои мъници реагират със смях, но повечето от тях реагират със задържане на дъха, широко отворени очи и плач в момента, в който активното движение свърши. Това е страх. И то доста голям. Представете си, че не можете да ходите, че дори трудно се обръщате и изведнъж някаква сила ви завърта на 360 градуса. Представете си протестите на вестибуларния ви апарат. Е, вече имате идея какво представлява страхът от падане за малките бебоци. Нещо като да се събудиш на увеселително влакче ;-).

Какво можете да направите? Следете внимателно кога плаче детето ви и се старайте да не го оставяте само, когато нещо в състоянието на тялото му го тревожи. Говорете му нежно и спокойно докато се успокои. Бебешките страхове не са за подценяване!

Страх от изоставяне

Страхът от изоставяне е дълго експлоатиран в продължение на целия човешки живот. Зараждането му се случва в ранна бебешка възраст, когато човешкото същество започва да осъзнава, че е отделно от тялото на майка си. Тревожността при излизане от стаята на близкия възрастен, плача след като тати излезе за работа са основани именно на този страх. Бебетата все още не осъзнават, че близките им не изчезват завинаги, когато изчезнат зад вратата.

Какво можем да направим? Излизайте за по няколко мига от стаята, играйте с детето си на „тути-ба“ като криете лицето си зад ръцете, покривайте и откривайте любима негова вещ с одеалце пред него. Така постепенно детето ще свикне, че нещата не изчезват в момента, в който се скрият от погледа му.

Страхът от изоставяне се обостря при всеки следващ акт на придобиване на самостоятелност. Прохождането и тръгването на ясла са такива моменти. С тях започва да се проявява и страхът от непознатото.

Страх от непознатото

Много малки деца изпитват страх от непознати хора. Крият се зад гърбовете на майките си, дори плачат. Често това ескалира в отказ да се ходи на непознати места, което е доста затрудняващо за социализирането на малкото човече. Този страх е силно изразен при по- тихи деца, които изследват заобикалящия ги свят много внимателно. Това, което можете да направите е да демонстрирате дружелюбност към възрастните, които смятате за добре да общуват с детето ви. Първо вие да поговорите с тях, без да насилвате детето да показва жестове на добра воля. Когато то се почувства готово и уверено ще го направи само.

Страхът от нощни чудовища също е от порядъка на страховете от неизвестното. Нещата, които се случват там, където децата не виждат ги плашат. А когато си легнеш и не ти се спи съвсем, фантазията ти започва да работи и да се чуди какво ли има в тъмного под леглото. Така се раждат страшните нощни неща. Това, което можете да направите е да проверявате под леглото редовно, дали няма нещо скрито отдолу. Да смените макар за нощ леглата си с детето, за да му покажете, че няма нищо страшно в стаята му. Редовно да пръскате със „спрей против чудовища“ в ъглите на дома ви. В крайна сметка щом има спрей против комари, защо да няма и такъв против чудовища? 😉

Ако ви е интересно да научите още за бебешките страхове, а и още други въпроси се разискват в родителските групи, които са отоворени за всички!

А това събитие е специално насочено към темата за бебешките страхове – тук

 

Отговор

Delivered by