Please Wait...

Йога в подкрепа на детското развитие

юли 03 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Много често говорим за ползите от балансирания начин на живот. За децата това е от особено значение, тъй като добрите навици, изградени в ранно детство се запазват за целия живот. Днес ще поговорим за ползите, които има йога за децата. А ползите са много и не само физически.

  1. Йога изгражда гъвкавост и издръжливост

Ползите за човешкото тяло от йога са широко известни. За детските тела обаче тези ползи са многократно повече. Благодарение на бързия си метаболизъм децата достигат до така ценната хомеостаза (вътрешен баланс на тялото) много бързо. Тъй като децата все още не са имали достатъчно време да си изработят и затвърдят неправилна стойка на тялото, която е причина за доста болежки в зряла възраст, че успяват да се възползват ефективно от всички асани, предложени от инструктора. Извън това, много деца вече са се сдобили с изкривявания, които се коригират ефективно и бързо ако се реагира навременно.

  1. Йога възпитава дисциплина

Постепенно хората осъзнават през телата си кое е добро за тях и кое не. Йога е път, който изисква упоритост и дисциплина, но щастието и забавлението от движението на тялото изкушават децата и ги привличат. Така неусетно желанието им да се движат и да могат да правят тази или онази „стойка“ ги приучава към постоянство и дисциплина. А това от своя страна ги прави по- уверени в собствените им сили и възможности.

  1. Йога балансира емоциите

Няма как да си ядосан и да си стоиш на главата. Има ли гняв в душата, няма баланс в тялото. Йога дава достъп на децата до един алтернативен начин през движението на тялото и предизвикателствата, които си поставят пред себе си сами, да овладяват и контролират емоциите си и външният им израз. Това подобрява детската концентрация и подпомага устойчивостта на вниманието, а това са безценни качества в училищния живот на децата ни.

  1. Йога отваря възможност за изобретения

Всеки намира своя собствен ритъм по пътя на йога. Подходите, които практикува инструкторът, за да въведе детето в асаната, така че да е максимално ефективна за неговите тяло и същество, подкрепят детското любопитство да търси свои собствени начини и пътища. Изобретателността на децата е безгранична в опознаването на собственото тяло и възможностите му. Децата нямат изградените блокажи на възрастния „о, аз това не мога да го направя“. При децата ситуацията е малко по- различна – „така няма да мога, но ако опитам така…“

  1. Йога дава един по- различен поглед към света

Виждали ли сте света, обърнати с главата надолу? А виждали ли сте деца, които обожават да висят с часове от клоните на дърветата така, или да „ходят на ръце“? Или да правят цигански колела? Да се въртят докато им се завие свят? Търсенето на различен ъгъл, от който да гледат на света е естествен детски устрем. Йога им показва как могат да го правят безопасно за себе си, разкрива им различни перспективи и гъвкавост на мисленето.

  1. Йога подкрепя различието

Както вече споменах по- горе в йога всеки сам намира собствения си ритъм. Темпото, с което учим е различно за всеки. Йога класовете нагледно показват на децата, че сме различни. Един има по- силни ръце, друг е по- гъвкав, трети има добър баланс. В това те се научават да откриват силните страни не само на себе си, но и на околните. Навикът да виждаш различието, като нещо което е нормално, приемливо, изгражда уважение към околните и най- вече към себе си.

Отговор

Delivered by