Please Wait...

Интернет (без)опасност- онлайн рискове за деца

юни 10 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Въпросът за онлайн рискове за децата ни става все по- актуален  с всеки изминал ден. Децата ни се забавляват, общуват, а вече и учат онлайн. Още не проходили и проговорили малките човечета успяват да се доберат до електронните устройства – таблети, компютри, телефони… Родителските усилия да контролират, ограничават и отказват достъп до виртуалния свят е разбираемо, но отнемането, забраната и криенето често предизвикват още по- голям интерес у децата. Още повече, че в настоящия момент приоритетният канал на децата ни до връстници, информация и образование е Internet.

В тази статия ще обобщя някои основни опасности, които крие мрежата за децата на различните възрасти.

3-6 години

В тази възраст онлайн дейностите са сравнително ограничени и се свеждат до онлайн игри на или гледане на видеоклипчета и снимки.

Основните опасности са случайното попадане на неподходящо съдържание, като  порнография, жестокост, насилие или нецензурен език. Това е най-удачният момент да установите правила за ползване на интернет и дигитални устройства. Ако имате затруднения да го направите винаги можете да поговорите с други родители, например.

7-9 години

Децата играят все повече онлайн и видео игри. Част от тях, както и клиповете, които децата гледат включват вид агресивно поведение. Децата на тази възраст се впечатляват от динамичните действия и супер героите. Искат да приличат на тях и им подражават. В тази възраст децата са склонни да прекарват много време пред устройствата, затова е важно да имате правила, които да балансират ежедневието и здравословния за тях дневен режим. Ако детето Ви въпреки усилията Ви прекарва повече време онлайн, потърсете причините в средата му – децата с емоционални липси и липса на родителско внимание са в по-голяма степан изложени на риск в мрежата. Също така бихте могли да потърсите помощ и допълнителна информация на телефонната линия за безопасен интернет за деца.

10-12 години

В тази възраст все още значително влияние има семейството и близкото обкръжение, но онлайн пространството все повече привлича децата на прага на юношеството. Ескпериментите стават по-чести и по-смели както в реалния така и във виртуалния живот на детето. Рисковете от онлайн тормоз в достъпните комуникатори и социални мрежи се увеличават многократно.

В тази възраст е важно да се насърчава развитието на собствени умения и интереси. Натрупването на самочувствие и увереност в общуването с другите по ненасилствен и социално приемлив начин е верният път към коректно взаймодействие с околните и в реалното, и във виртуалното пространства. Поощрявайте децата си да се занимават със спорт и изкуство. Благодарение на тях децата придобиват увереност в уменията си, което от своя страна ги предпазва от самонараняване и насилие.

13-15 години

В тийнеджърството най- значимо е мнението и отношението на връстниците. Онлайн тормозът е основен риск в тази възраст. Все по- често децата стават жертви на секстинга. Изпращането на голи снимки и еротични видеа е част от флирта и „свалките“ в интернет пространството. Това обаче може да доведе до онлайн сексуално насилие и изнудване. Тийнейджърското поведение в реалността често е пряко свързано с това, което им се случва във виртуалното пространство. В случай, че нещо в поведението на детето ви ви смути или притесни поговорете открито с него. Ако имате нужда от помощ винаги можете да потърсите специалист.

16-18 години

На тази възраст имаме срещу себе си вече изградени характери и е много трудно да бъдат повлияни или подведени. Все пак рисковете от онлайн тормоз, секстинг, фишинг и т.н. са сериозни. Често при юношите става въпрос и за финансово изнудване. Ако забележите нещо нередно е важно да разговаряте с тях с уважение, като с равни. Това им дава усещане за сигурност и уважение и ги предразполага да споделят.

Добрите отношения и откровеното общуване с членовете на семейството прави децата уверени и емоционално стабилни. Това им позволява успешно да се справят с недроброжелатели и манипулации както в Интернет, така и извън него.

 

Коментари 3

Отговор

Delivered by