Please Wait...

Децата и играта

апр. 05 2022

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В моменти на криза, най- уязвими са децата. В тези моменти постоянно се питаме как да говорим с децата? Не е нужно да говорим. Можем да играем. Играта е най- естествения път за комуникация, общуване и учене в детска възраст. Децата и играта винаги са били свързани. Играта помага с умения за социализация, личностно израстване, емоционално развитие и разрешаване на травми.

Играта може също да се използва за диагностициране или определяне на причината за всяко детско поведение. В няколко статии обръщам внимание на различни техники за игра, които могат да ни помогнат да надзърнем в детския свят. Днес ще обърна внимание на няколко техники, използващи рисуването, като метод на изразяване.

Изкуството и играта на децата

Изкуството може да бъде чудесен начин да се помогне на малки деца и тийнейджъри да общуват, когато им е трудно да символизират това, което изпитват. Често, когато детето е преживяло травма, му е трудно да говори за това. Малките деца имат ограничен език, което им пречи да могат да изразят своите по-сложни мисли и емоции. Тийнейджърите, от своя страна, могат да се почувстват притиснати и това да пречи на изразяването им. Ползването на техники от арт-терапия им позволява да изразят себе си чрез изкуство. Най- важното при тези техники е, че умението не е водещо. Няма значение колко добре може да рисува.

Ето няколко идеи за творчески занимания, когато на детето му е трудно да говори!

Пощенска картичка

Накарайте детето да отпечата празна пощенска картичка. От едната страна те могат да нарисуват това, което е в мислите им в момента. От страната на съобщението могат да се опитат да напишат съобщение до някого, за да обяснят как се чувстват.

Нарисувай емоция!

Връзката между изкуството и емоциите е добре позната на специалистите в психологическата сфера. Съществуват тестове, в които с помощта на цветове може да се определи моментното емоционално състояние на човек. Такъв е Тестът на Люшер. След като го направите заедно с детето, можете да му предложите да нарисува различните емоции, като човечета, например.

Дневник

Направете личен art дневник на детето и го оставете всеки ден да рисува своите емоции, мисли и чувства в него. Периодично преглеждайте заедно. Можете да направите и личен календар, в който детето да „записва“ с рисунки и цветове как е минал въпросния ден.

Парцалени кукли

Куклите са чудесен начин за общуване с децата. Те им позволяват да разиграват своите уязвимости по безопасен начин, използвайки въображаеми герои. Когато е участвало в създаването на самата кукла, детето несъзнавано свързва себе си с нея. Така, с лекота можете да отигравате конфликтни ситуации, които детето е преживяло. Ето и идея как се прави парцалена кукла.

Кутия за страшни неща / Кутия за съкровища

Дайте на детето кутия за обувки или друга малка кутия с капак и му помогнете да нарисува на нея „страшни“ неща. Надпишете я заедно „Кутия за страшни неща“. Това е кутията, в която детето може да „затваря“ рисунките на негативни или разстройващи неща за него. Направете още една кутия – за съкровища. В нея детето може да събира рисунки на неща, които му носят позитивни емоции. С тази игра от една страна детето се научава да разпознава емоциите си, и от друга – да преработва напрежението, което му носят те.

Табло за мечти

На табло, което детето вижда всеки ден, може да закача изображения на мечтите си. Например желанието му да има колело за Коледа, може да изглежда като снимка на неговото мечтано колело. Тази техника ще помогне на детето да остане позитивно и фокусирано.

Ако нещо ви притесни или забележите, че детето е смутено, не се колебайте да потърсите консултация с детски психолог!

Отговор

Delivered by