Please Wait...

Една различна Коледа

дек. 07 2020

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

2020 година е предизвикателство за целия свят и за всеки човек по отделно. Осезаемата заплаха за човешкия живот, идваща от невидимия враг COVID19, промени ежедневието, динамиката, нагласите, начините за работа и обучение. Промени и празничните традиции. Всички преживяха различни рождени дни, различни семейни празници, различен Великден. Сега предстои една различнна Коледа. Предлагат се нови възможности, изчезват стари потребности, търсенето на баланс в живота както винаги е в ход.

Повече време с близките

Това е най- тиражирания позитив от епитемията и самоизолацията.  А къде остава времето за нас самите? Ползите от стоенето сам със себе си по един час дневно са доста и е хубаво човек да си го осигурява. Да, наистина общуването с най- близките е много важно за всеки човек. Затварянето и ограничаването на социалните контакти обаче води до сериозно подтискане на емоции. Това може да доведе до конфликти именно с най- близките хора. Най- малкото заради това е добре всеки да си осигурява време, в което да прекарва сам в главата си. Това помага да всеки сам да си изясни за себе си как се чувства. Отделно от това тези мигове спокойствие отварят неподозирани пространства за дейности, които са интересни. А така ще има и какво да споделите с близките си. И да направите тази Коледа наистина различна.

Добре дошли в дигиталния свят

Възможностите на дигиталната среда за свързване между хората са безброй. Различните социални мрежи, многото комуниктори на практика изключват възможността за пълна социална изолация, за която се говори като за един от най- страшните ефекти от епидемията. Реално хората се сещат по- малко физически, но виртуалното общуване придоби съвсем други измерения. Онлайн оперативките и дистанционното обучение са ежедневно срещани и ще стават все по- обичайни. Хората започват да оценяват позитивите от този начин на работа – пестят се време и ресурси, а ефективността на процесите не намалява драматично. Какви са минусите на този феномен? Основният е, че се забравя удоволствието от живата комуникация и възможността да общуваш с някой очи в очи, на живо. В желанието да опазим здравето на телата, рискуваме именно него. Живото общуване с хора повишава усещането за споделеност и принадлежност, а това са едни от най- важните елементи на човешкото щастие. Подарявайте си поне час на ден за общуване без дигитално устройство. Например, пийте кафе със съседа си.

Подаръците

Всяка година истерията около коледните подаръци е доста сериозна. Тази година това явление се задълбочава и от ограничаването на възожните места за пазаруване на подаръци. Онлайн пазаруването крие някои рискове и често хората остават разочаровани от покупките си. Някак фокусирането върху купуването става още по- осезаемо. Какво да купя? Как да го купя? От къде да го купя? Защо да го купя? За колко да го купя? На кой да го купя? И съвсем се забравя за човекът. Какво ли иска той за подарък? Създайте една различна Коледа! Помислете първо за човека. Защо той е важен за вас, как можете да го зарадвате, например. Направете си експеримент! Подарявайте всеки ден до Коледа по нещо малко и нематериално. Като закуска в леглото на любимия. Чаша топло мляко с какао и анимация, гледана заедно с детето ви. Обаждане до близък приятел, просто, за да го чуете. Бъдете подаръка в една различна Коледа тази година!

Още по темата тук

Отговор

Delivered by