Please Wait...

Флагче или флаКче?!?!

сеп. 08 2019

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

В навечерието на поредната ваканция на учениците ни, която не е обезпечена с ваканция за родителите им, ме напират едни мисли и тревоги. Чудя се дали има някой, който да мисли въобще за децата и семействата им. “Ама защо да мислим за семейството!?

Важно е децата да не са в училището, а ние ще санкционираме родителите на деца, оставени сами в къщи. В крайна сметка си е само тяхно задължение да си гледат и възпитават децата!” Вероятно така разсъждава някой средностатистически чиновник из министерските дебри, и му става някак по- спокойно, някак по- леко на душата, защото е преместил листа хартия от едната купчина на другата.

А на мен ми е тревожно.

Тревожно ми е от пълната абдикация на българското училище, плаша се от това, че в диктовката на сина ми думичката “флаГче” е поправена от госпожата на “флаКче”!!! Ужасявам се от това, че не само не ограмотяват децата, ами и рушат това, което ние, родителите, сме успели някак да съградим. И това се случва на фона на истерията за “ромските” стипендии за успех 3.50. Някак смятам, че всеки има право на достъп до образование, но съжалявам децата, които ще получат образование с флаКче. Май стипендии и по 80 ЕВРА да дават на всички не само на затруднените и отличниците ефект няма да има. Не! Чакай! Вярно, бе! То, като ти промиват мозъка поне да ти плащат!

Не стипендии, а вредни да го кръстят!

Не искам да бъда разбрана погрешно. Познавам хора, които са учители. Истински учители. Хора, даващи от светлината си, за да запалят пламъчето на разума у всяко дете. И ме боли за тях. Защото те се губят сред масовката от госпожи, които смятат, че е по- добре “да се щадят тази учебна година, защото миналата много са се раздали”.

Някяк усещам, че около мен се случва една лирична, романтична безметежност, безсъвестност, безхаберност… Оп, искахте нов закон за образованието, ето ви нов закон за обазованието! Лъскав, прекрасен, нов, чисто новичък!

Браво!

Адмирации към експертите, които имат пръст в него! Знам, че има много смислени хора сред тях, познавам ги. Само някой може ли да ми каже какво да правя, когато голямото ми дете учи по стария закон и свършва училище на 30 май, защото “е заварено положение”, а малкото е “по новия” и свършва на 30 юни?! Частната занималня на месец е около 300 лв без храната, средностатистическата отпуска на родител в България е 20 дни (която вече се е стопила на 10, защото трябва да си гледа децата и през ваканциите, които не са съобразени с работните дни).

Кажете ми как да я реша тази задачка?

Крокодила повече зелен ли е или е повече дълъг? Флагче ли се пише или флаКче?! Айде да спра тук, защото се сетих за това, че сутринта детето ми понесе раница, която тежи 8.400 гр… Учебници, тетрадки, ишиас, дископатия… Анархия, безхаберие, безпътица, безнадеждност, безсилие…Искам да се извиня на всеки, който ще прочете този объркан текст. Текстът е такъв, защото и автора му не знае къде се намира.

И да отбележа, че всяка прилика с действителни лица и събития е напълно неслучайна….

Отговор

Delivered by