Please Wait...

Родителите питат, психологът отговаря

май 09 2022

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Да си родител е една от най- важните роли в човешкия живот. Това е позицията, в която намираш своите удовлетворение, тревога и същност, концентирани в едно – в детето. Притесненията и радостите вървят, хванали за ръка всеки родител, от момента на появата на знание, че ще бъде родител, че ще има дете. Естествено, всеки родител има свои автентични въпроси около детето си. Но и съвсем естествено родителите имат доста сходни притеснения. За това в няколко текста родителите питат, а психологът ще отговаря.

Бъдещите родители

В периодът на бременност на майката се появява притеснение дали всичко ще е наред с малкото човече. Още неродено, за него се говори като за бъдещ юрист, красавица, а защо не и следващ астронавт. Тези очаквания, надежди, притеснения, визуализации, са напълно нормални. Именно по този начин бъдещите родители и близките им се подготвят да посрещнат бъдещия човек.

Най- често родителите питат в този период какво чувства, чува, усеща малкия човек. Дали това, което се случава около и със майка му, му влияе в момента и за в бъдеще. Отговорът е да, влияае. Невролозите описват влиянието на стреса, преживян от бъдещата майка върху поведението на детето, например. Разбира се, не само стресовите фактори влиаят на детето. Усещането на близостта между родителите му, гласовете на близки хора, са достъпни за плода и той/тя ги усеща.

Родителите на бебета

В периодът от 0 до 3 години въпросите, които вълнуват родителите са свързани с развитието на детето. Родителите питат основно за езиковото и моторното развития. Кога казва първата си дума, кога започва да се изправя, кога прохожда… Това са все много вълнуващи моменти за родителите, но и огромни крачки в живота на детето им. Понякога се появяват и ирационални тревоги, от порядъка на това, дали на детето някога ще му поникнат зъби. Спокойно! Поникват!

Тези въпроси, тревоги и мисли е добре да се споделят с близки хора. Понякога това не е достатъчно, за да успокои родителската тревожност. В такива моменти можете да се обърнете към детски психолог за консултация.

Родителите на „бебешките пубертети“

Периодът от 3 до 5 годишна възраст е особено динамичен. Детето тръгва на градина, майка му се връща на работа. Бабите и дядовците започват да имат все по- голяма роля в живота на внучето си. Обикновено в този период родителите питаз за социалното развитие на детето си. И това не е случайно.

Това са годините на първите крачки на детето в социалния свят на обществото. Започват да се появяват агресивни прояви в поведението, повишена раздразнителност, ярки емоционални реакции. Често, това са нормални за възрастта поведения. Понякога е добре да се консултирате със специалист, особено, когато детските поведения са повтарящи се и тревожат не само близките му, но и учителите в детската градина, например.

В такива моменти е много полезно да има и други родители, с които да може да се обсъди и сподели. Такива родителски срещи за споделяне можете да откриете и тук. Особеното при тези срещи е, че родителите получват обратна връзка не само от други родители, но и от специалисти.

Отговор

Delivered by