Please Wait...

Родителите питат, психологът отговаря – 2 част

май 17 2022

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Всяка възраст на детето поставя предизвикателства пред родителите му. В няколко статии разглеждам най- често задаваните въпроси от родителите и давам отговори. След статията за бременността и бебешкия пубертет идва ред на тръгването на училище.

Предучилищната възраст

Между 5 и 7 годишна възраст малките човеци се подготвят за училищните си години. В този период започва подготовката за ограмотяването им, например. Децата са все по- търсещи компанията на други деца. Честите въпроси на родителите обикновено са свързани със социалните умения на децата им. Това не е случайно. Първите прояви на детска агресия, които смущават възрастните се случват приблизително в тази възраст. Това е свързано с все още реактивните емоции на децата, трудностите при овладяването им, но и поставянето на все повече граници и правила, с които децата трябва да се съобразяват.

В случаи на детска агресия е много важно да се подкрепи както жертвата, така и удрящото дете. Най- добре е да се потърси консултация от детски психолог.

Освен поведението на децата в обществото развитието и подготовката за училище също много живо вълнуват родителите. Не рядко се случва в желанието си да подпомогнат и подкрепят детето си, родителите да прекалят и да го претоварят с множество допълнителни образователни дейности. Това може да повлияе зле на емоционалния баланс не само на детето, но и на цялото семейство.

Първи клас

И идва дълго чакания първи звънец. Това е един от най- критичните моменти в човешкия живот. Пренастройката от режим на детска градина към режим училище не минава гладко за всички деца. Най- честите тревоги на родителите са свързани с училищните успехи и в тази област някои деца имат повече затруднения от други. Най- често родителите се обръщат към логопед в този период. Когато има затруднения в езика, това повежда след себе си още много други негативни ефекти.

Освен образователните въпроси на дневен ред са емоционалното развитие и реализацията в социалната среда. Дали ще си намери приятели, дали ще се хареса на класния ръководител, как да се справи с конфликтите в междучасията… Все важни питания за бъдещето.

Началното училище

В началните класове се случва един много смущаващ за повечето родители феномен. Те вече не са най- важния възрастен за детето си! Постоянно чуват от устата му „Ама, Госпожата каза, че…“. Примирете се! 🙂

Да, детето пораства, опознава различни гледни точки и не винаги ще бъде съгласно с вашата. Това затруднява много родители в комуникацията с детето. Все пак, това е нормално. И всъщност е доста позитивно. Срещу себе си имаме нов, изграждащ гражданската си позиция, възрастен. Погледнато от тази гледна точка детето не се конфронтира с родителя си, а мисли будно. Вместо родителят да се тревожи в тази ситуация може да се радва на резултата от възпитанието, което е дал на детето си до този момент. 🙂

Разбира се, има и тревожни моменти, когато например детето отказва да общува с членовете на семейството си и се оттегля в собствен свят и социален кръг. Това може да се дължи на различни причини. Най- добре е да се потърси подкрепа от други родители, които са се срещали с такова поведение и да се направи консултация със специалист. Родителските срещи за споделяне осигуряват пространство и за двете. Можете да откриете информация за тях тук и тук.

Отговор

Delivered by