Please Wait...

Дигиталното в ранното детско развитие – 5 до 7 години

ян. 27 2021

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Областта на ранното детско развитие е изключително динамична. Всяко дете има свои индивидуални темпове на развитие. В тези първи 7 години от най- голямо значение по отношение на дигиталното ранно детско развитие е близките до детето възрастни да внимават за съдържанието, което достига до детето. От голяма важност е да се следи и за балансът между дигитална и физическа активност, от една страна, за да не изостава физическото развитие на детето, но и от друга да не се влошава здравето му.

5-7 годишните

В периода между 5 и 7 години детето все повече се отдалечава от зависимостта си от възрастните. Справя се умело и само, все по- рядко търси помощ за рутинни действия от ежедневието си. Социализацията и комуникацията с околния свят е спокойна. Детето е дружелюбно и любопитно. Играе само за по- дълги периоди. Демонстрира приемливо поведение и маниери. Рядко крещи и обижда. Проявява уважение към нуждите на околните, зачита авторитета на по- възрастните, особено по отношение на родителите.Социалните умения на тази възраст се развиват много активно през играта, като детето предпочита игри със съперничество и отборни игри.

Дигиталното

Показва самохвалство, но и изказва похвали. Иска да превъзхожда във всяка предприемана дейност. Има добър контрол над емоциите си и рядко избухва в плач или гняв. Това умерено поведение, характерно за възрастта подвежда доста и много родители оставят децата си да играят все по- свободно на електронни устройства. Особеното при тази възраст е, че самодисциплината все още не е сред добре овладените умения и много деца не могат да се справят лесно с прекъсването на удоволствието от заниманията в дигитална среда. Това води до нехарактерни за възрастта емоционални избухвания.

В областта на езиковото развитие детето на 7 е доста напред. Използва езика по предназначение, макар от време на време да се появяват думи не намясто. Децата харесват вълнуващите истории, както да им ги четат, така и да си ги четат сами, стига да са овладели четенето. Харесват истории със силни герои. Харесват песни и стихчета. Способни са да сътворят собствена история. В тази посока ранното дигитално ограмотяване дава достъп на детето до практически неизчерпаем източник на информация и интересни теми. С подкрепата на близките си би могло да разширява кръгозора си ежедневно с интересна и полезна информация.

Децата са все по- привлечени от видео игрите

Когнитивното развитие на децата от 5 до 7 години е свързано с търсенето на нови предизвикателства. Детето има вътрешноизградено мнение за правилно и неправилно и го прилага. Обича да експериментира и манипулира с нови материали. Пространствената ориентация е добре развита. Знаят пътя до често посещавани места, могат да се ориентират за пътя към дома. Именно за това децата в тази възраст са все по- привлечени от видео игрите.

Важно е да се отбележи, че психичните процеси намират отражение във физическото тяло на хората, независимо от възрастта им. При децата това е особено активна взаимовръзка, чието наблюдение дава много информация на специалистите в областта на ранното детско развитие.

Още по темата тук и тук.

ЗАБЕЛЕЖКА: Статията е писана във връзка с Дигитален фестивал за Ранно детско развитие, организиран от DEVELOPIA. Публикувана е за първи път на 13 Януари, 2021 от списание Жената Днес, като медиен партньор на фестивала.

Отговор

Delivered by