Please Wait...

Дигиталното в ранното детско развитие – 3 до 5 години

ян. 27 2021

За всеки, Полезно

СПОДЕЛИ:
Facebook

Ранното детско развитие се разполага в период от 0 до 7 години. Това са едни много динамични и важни за човек години. В този период се развиват основни социални умения, физическото развитие е динамично, регулират се емоциите, навлизането в езика е именно в този етап от човешкото развитие. Всички тези процеси се случват на всяко едно човешко същество, независимо от мястото му на раждане, семейната среда, обществото, което го заобикаля.

В последните десетилетия се появи още един фактор, който става все по- значим в човешкия живот и съвсем нормално оказва влияние и на ранното детско развитие. А това е дигитализацията. Все по- мащабното навлизане на Интернет в човешкия живот става от значение и за Първите 7 години на човека.

Вече все по- често се споменава за digital native поколението, въпросите все още са повече от отговорите, когато говорим за децата и Интернет. От своя страна родителите споделят все повече страхове и притеснения в тази посока. Нека разгледаме ранното детско развитие в светлината на дигиталната среда.

Младите родители все по- често търсят информация и насоки как да се справят с новата си роля в Интернет. Най- малкото по този начин дигитализацията оказва влияние на ранното детско развитие.

Периодът от 3 до 5 години

е един от най- динамичните периоди от ранното детство в социално и психологичерско отношение.

Социалните връзки

в тази възраст се разпростират в близкото обкръжение на детето – семейство и близки роднини, детска градина. Детето между 3 и 5 години вече има ясно чувство за собствена идентичност. Знае кое е, как се казва, кои са родителите му. Разбира концепцията за “нараняване” на други деца и проявява съпричастност към емоциите на другите. Не се смущава от обрати и промени в рутинното протичане на ежедневието му.

В тази възраст децата все по- свободно използват езика, разказват истории, любопитстват. Това е периодът на прословутото „Защо?“ Играта “на ужким” е много важна и интересна в тази възрастова група. Децата пресъздават социални роли през нея, както и показват големия обем на детската фантазия. В тази връзка кратките видеа с песнички и отговори на многобройните им въпроси са много интересни за децата и фантазията им.

Емоционалното развитие

Основните характеристики на емоционалното развитие при децата на 3-5 години се изразяват в много голяма кооперативност и дружелюбност към останалия свят. Децата копират поведенията и движенията на обграждащите ги възрастни.

Детето показва все по- стабилен контрол над емоциите си. Показва стабилна емоционална привързаност към близките си хора. Показва намерения и упоритост. В тази насока дигиталните умения обогатяват детския свят. Разглеждането на снимки на семейството, играта на познаването им е забавно занимание не само за децата, но и за родителите им, например.

Детето на 3-5 години все още мисли в “черно- бяло” и трудно успява да улови или предаде нюансите на езика, но речта му все повече прилича на възрастен. Метафоричният език е недостъпен за повечето деца в тази възраст. Именно за това дълги филмчета, стратегически игри, игри съдържащи битки и съревнование биха притеснили детето повече, отколкото биха го забавлявали и обогатявали. Кратки видеа, игри за конструиране, пространствена ориентация са подходящи за тази възраст.

Играта

Фината моторика обхваща уменията на ръцете. На 3-5 години детето вече показва предпочитание за лява или дясна ръка. Повдига и поставя малки обекти, като ги държи с показалец и палец. Отлиства страници на книга. Строи кула от кубчета. Харесва рисуването и оцветяването. Използва ножици. Нанизва мъниста. В посока на дигиталното си развитие децата на тази възраст интуитивно се ориентират в приложенията за пускане на видео и звукови файлове, добре осъзнават и използват връзката „око- ръка“. Ако детето често използва мобилни устройства с touch screen може да се наблюдава леко изоставане в захващането на малки предмети и е добре родителите да внимават за това. Това е една от предпоставките за по- лесно ограмотяване в по- късна възраст.

Играта на децата на 3-5г. е много свързана с физическите им преживявания и забавлението, което те им носят. Именно за това е много важно родителите и близките да следят внимателно за баланса между дигиталните и физическите активности на малките деца.

ЗАБЕЛЕЖКА: Статията е писана във връзка с Дигитален фестивал за Ранно детско развитие, организиран от DEVELOPIA. Публикувана е за първи път на 13 Януари, 2021 от списание Жената Днес, като медиен партньор на фестивала.

Отговор

Delivered by